fredag den 10. marts 2017
Generelt om bakterier
Generelt om bakterier
En bakterie er en encellet organisme, dvs. som navnet siger kun består af én enkelt celle. Alt levende på Jorden er opbygget af celler, som er den mindste levende enhed hos alle organismer (mennesker, dyr, bakterier m.m.). Kroppen er f.eks. opbygget af milliarder af celler, der samarbejder med hinanden for at fungere som en enhed. Kroppen er således i modsætning til bakterien en flercellet organisme
Bakteriecellen beskyttes fra sine omgivelser af en cellevæg og en cellemembran. Cellevæggen giver bakterien en fast struktur og beskytter sammen med cellemembranen bakterien mod omgivelserne uden for cellen. Cellemembranen sørger desuden for, at cellens indre holdes inde i cellen og fungerer som en slags ”grænsekontrol” for de stoffer der skal ind og ud af cellen. Ved hjælp af de tynde tråde, som kaldes flageller, kan cellen bevæge sig rundt i sine omgivelser.
Cellens indre består af cytoplasma, hvori bakteriens DNA (kromosomet) og ribosomer findes. DNA er cellens arvemateriale og fungerer som en slags kogebog, der indeholder opskrifter på, hvordan cellen skal se ud og fungere efter den har formeret sig.
Ribosomerne er kroppens proteinfabrikker og kan oversætte informationerne fra DNA’et (aflæse opskriften), således at der dannes de proteiner, som DNA’et koder for. Proteinerne er cellens byggesten, og de er livsvigtige for cellen. Uden dem kan den ikke vokse, udføre arbejde eller dele sig til nye celler (formere sig). Det er f.eks. proteinerne, der transporterer sukker (næring) ind i cellerne, og også proteiner som omdanner sukkeret til vand og kuldioxid under forbrænding inde i cellen.
Abonner på:
Opslag (Atom)